Så kan kasserad textil användas i möbeltillverkning.

I Varberg har FORM2 tillverkat möbler till kontor och offentlig miljö sedan 2004. Företaget ställer höga krav på kvalitet och att material ska gå att återanvända. När behov förändras är de flestas första tanke att köpa nya möbler för att möta de nya behoven, den tanken vill de ändra på och vill att fler ska börja se till vad man redan har, genom exempelvis renovering av befintlig inredning. Form2 har varit en aktiv del av TexChain3, ett projekt som letts av Wargön Innovation tillsammans med The Loop Factory.


Som möbelföretag är trä det främsta materialet de arbetar med men textila inslag finns redan idag i flera av deras produkter. Att vara med i TexChain3, som handlar om att skapa cirkulära värdekedjor för textil var ändå självklart för Benny Arvidsson, VD för FORM2.
— Vår cirkularitetsresa hade redan börjat när vi blev kontaktade om att vara med i TexChain3 och för oss var det självklart att vara med. Vi hade inte så långt dessförinnan investerat i en fabrik i Kungsäter och målet med den var att bara arbeta med återbruk av möbler och kan vi i den processen också ta vara på textila rester från någon annans produktion så är det en stor vinst, säger Benny.

En ny produktserie
För FORM2 var målet med deltagandet att kunna ta fram en helt ny produktserie och det lyckades, även om en del ytterligare kvalitetstester fortfarande behöver göras.
— Vårt mål hela tiden med allt vi gör är att komma framåt, lära oss mer och skapa något nytt. Därför var det viktigt för oss att projektet kunde leda till något konkret, något vi kan arbeta vidare med, säger Benny.

Produktserien som kom att kallas Orbit är en serie bord och pallar anpassade att fungera för många olika typer av ändamål. Serien är framtagen av FORM2 i samarbete med Kristofer Jonsson. Borden och pallarna finns i en rad olika storlekar och höjder för att passa till såval matplats som mötesbord för både stående och sittande möten. Målet är att varje tillverkad Orbit-möbel ska bestå av minst 80 % återvunnet material där materialet kan komma från FORM2 eller från kunden själv som antingen har ett spill från sin produktion eller något annat som kan återbrukas.

Det var bordsskivan som var det största fokuset under TexChain3 där FORM2 valde att testa att formpressa utsorterade jeans. Som med mycket när det kommer till cirkularitet gav de sig in på okända marker med de här försöken och de tidigaste proverna blev allt för mjuka med risk att gå i tu med för hög belastning.
— Det behövs fler tester för att kunna arbeta vidare, men resultaten vi fick under TexChain3 är positiva och hoppfulla, säger Helena Tuvendal, projektledare från The Loop Factory.

”Vi älskar när andra säger att det inte går”
Efterfrågan på återbruk, hållbarhet och möjlighet till reparation ökar, det märker Benny och hans kollegor på allt fler kunder som de möter.
— Vi har hela tiden sagt att vi inte ska ha någon egen produktion, utan vi ska samarbeta med de bästa som kan ta fram de produkter som vi vill ha. Men när det kom till återbruk och renovering så var vi tvungna att starta eget, det fanns ingen att samarbeta med, säger Benny.

I en fabrik i Kungsäter håller FORM2 sedan några år tillbaka därför på att fylla en fabrik med de maskiner som behövs för att kunna renovera gamla möbler och träinredningar för att öka dess livslängd ytterligare.
— Vårt mål är att först rädda 100 ton material och när vi har gjort det så ska vi rädda 100 ton till. Om vi har en stol som väger 5 kilo som renoveras och när vi är klara så har vi 98 % av stolen kvar, ja då är det en stor miljöbesparing som har gjorts, säger Benny.

Att ta hand om det som redan finns är en självklar väg framåt för FORM2 som bäddar in återbruk och möjlighet att ändra allt eftersom funktionen behöver ändras i alla sina produkter.
— Vi har gett oss ut på en väg där vi än så länge är ganska ensamma och gör det där som ingen annan vill göra. Vi älskar när andra säger att det inte går, då tar vi på oss att visa att det är möjligt, säger Benny Arvidsson, VD för FORM2.

Möbelserien Orbit. Foto: Form2
Bordsskivan som tagits fram med jeansmaterial som fyllning
Bordsskivan som tagits fram med jeansmaterial som fyllning. Foto: Elin Segerlind