Nimble Patch ger nytt liv till trasiga barnjeans som inte går att sälja second hand. Med förstärkningsmaterial på knän och benslut med nedläggningsfunktion kan jeansen förlängas och växa med barnet.

Nimble Patch för mer hållbara barnjeans

Konsumtionen av kläder har ökat kraftigt de senaste decennierna och nyproduktion av kläder är en av våra mest miljö- och klimatbelastande industrier. Ett enkelt sätt att minska miljöpåverkan är att laga de plagg som redan finns.

Nimble Patch ger nytt liv till trasiga barnjeans som inte går att sälja second hand. Med förstärkningsmaterial på knän och benslut med nedläggningsfunktion kan jeansen förlängas och växa med barnet. Jeansen får längre livslängd och kan bäras av fler. Slutprodukten är en barnbyxa som håller länge – både kvalitetsmässigt och ur ett hållbarhetsperspektiv.

Nimble Patch lagar och förädlar jeans i samarbete med Yallatrappan/Yalla Mellerud, ett kvinnokooperativ som skapar arbetstillfällen till utlandsfödda kvinnor och tillvaratar den stora kompetens som finns. Wargön Innovation förser Nimble Patch med trasiga barnjeans som inte går att sälja second hand.

Utöver samarbetet arbetar Wargön Innovation och Nimble Patch tillsammans i projektet Re-design som skapar både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. I det utvecklas samarbetet mellan Yalla Mellerud och Nimble Patch med mål att bygga en affärsmodell för hur parterna ska kunna växla upp redesign och andra sömnadstjänster.

Vårt mål är inte att omsätta så många byxor som möjligt – utan att omsätta varje byxa så många gånger som möjligt.

Maria Borbos på Nimble Patch

Fakta

Projektkoordinator: Coompanion Fyrbodal

Projektdeltagare: Nimble Patch, Coompanion Fyrbodal, Wargön Innovation, Yalla Mellerud.

Projekttid: Nov 2021 – okt 2023
Budget: 2 194 964 SEK
Finansiär: Vinnova

Projektledare för Wargön Innovation: Caroline Düberg Martinsson

Mer om Nimble Patch:

Prisas: Hållbart modesamarbete prisas som Nyttigaste Affären
Habit: Så ska redesign-företaget skala upp
Nominering: Nominerade för Encouragement for Action 2021 i kategorin Closing the Loop
Habit: Nimble Patch revitalises worn out children’s jeans
Sydsvenskan: Barnjeans med hål på knäna får nytt liv
100 cirkulära exempel av Hagainitiativet: Halverad klimatpåverkan med fördubblad livslängd