Nimble Patch gör succé i Draknästet i SVT

Med bud från hela tre av fem drakar kunde Maria Borbos, grundare och VD för Nimble Patch välja och vraka, och hon lämnade Draknästet med en investering från Jonas Tellander, grundare av Storytel. Investeringen innebär att Nimble Patch kan fortsätta utveckla och skala upp sitt cirkulära koncept med uppgraderade barnjeans.

– Jag är så glad och stolt över att ha med Jonas Tellander på denna resa. Han om någon vet ju hur det är att driva ett bolag som är pionjär i en bransch, så jag hoppas att jag får ta del av hans erfarenheter. För det lär jag behöva, säger Maria Borbos om det nya partnerskapet.

”Vi ska inte omsätta så många byxor som möjligt, vi ska omsätta varje byxa så många gånger som möjligt”

Nimble Patch grundades år 2020 i Malmö med en vision om att bidra till en hållbar konsumtion av barnjeans. Genom att uppgradera trasiga jeans med förstärkningar på knäna och möjlighet att förlänga byxorna med hjälp av extra tyg i bensluten skapas en ny produkt som får en längre livslängd och en lägre miljöpåverkan.

– Vår bransch är i akut behov av omställning till en hållbar produktion, både miljömässigt och socialt. Genom att vi förlänger livet på barnjeans som redan producerats kan de bäras av fler barn. Om ett plagg används dubbelt så många gånger som genomsnittet kan klimatpåverkan sänkas med nästan hälften. Vi uppgraderar och lagar våra jeans i Sverige via leverantörer som drivs som sociala företag. Vi stärker då samtidigt utlandsfödda kvinnors möjligheter att komma in på arbetsmarknaden, vilket vi är väldigt stolta över, säger Maria Borbos.

Wargön Innovation har varit en del av Nimble Patch resa sedan starten. En del i samarbetet mellan Wargön Innovation och Nimble Patch innebär att trasiga barnjeans sorteras ut från de restströmmar av textila produkter som inte kan säljas vidare på den svenska second hand-marknaden. De trasiga jeansen får sedan ett nytt liv genom förstärkningar på knäna med hjälp av antingen extraslitstarkt tyg eller lappar från andra second hand-jeans.

– Vi på Wargön Innovation är otroligt glada för Marias skull och ser fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete med Nimble Patch. Det är spännande att få följa någon som är så dedikerad sin idé och målsättning, och nu få se henne förverkliga den. Att trasiga jeans blir till en ny produkt som kommer tillbaka till marknaden är ett bra exempel på en cirkulär affärsmodell och precis i linje med vår målsättning att stötta små och medelstora företag i omställningen till en cirkulär ekonomi, säger Annika Ödman, sorteringsledare på Wargön Innovation.

Med siktet inställt på en breddad målgrupp

Genom investeringen som säkrades i Draknästet kommer Nimble Patch också att satsa på att bredda sin målgrupp. Under hösten lanseras konceptet REJEANS som ska erbjuda utvalda och 100 % cirkulära produkter inom alla kategorier av denimplagg, dvs inte bara barnjeans utan även skjortor, jackor, kjolar med mera, till både barn och vuxna.


Wargön Innovation förser Nimble Patch med trasiga barnjeans som inte går att sälja second hand. Utöver samarbetet arbetar Wargön Innovation och Nimble Patch tillsammans i projektet Re-design som skapar både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. I det utvecklas samarbetet mellan Yalla Mellerud och Nimble Patch med mål att bygga en affärsmodell för hur parterna ska kunna växla upp redesign och andra sömnadstjänster.