”Ramverk för cirkulär textil” avslutas med lovande resultat

När projektet Ramverk för cirkulär textil avslutas efter två år presenteras två viktiga verktyg med syfte att möjliggöra en effektiv resursanvändning och ge svenska företag konkreta möjligheter att arbeta med återvunna och återvinningsbara material, samt säkerställa stabil kvalitet på produkter tillverkade med återvunnet innehåll.

Wargön Innovation har bidragit med expertkunskap i utvecklingen av ramverket och verktygen, och även drivit arbetet med att undersöka hur AI och digitalisering kan integreras i dessa lösningar.

– Vårt arbete inom projektet har belyst hur avgörande digitala produktpass är för effektiv textilåtervinning. Samtidigt har vi identifierat utmaningar när konsumenter modifierar plagg, vilket kan skapa diskrepanser mellan ursprunglig produktdata och plaggets faktiska tillstånd vid sortering. Framöver ser vi stor potential i att utforska hur AI-baserad bildigenkänning kan överbrygga denna klyfta, samt hur värdefull data från insamlings- och sorteringsprocesser kan användas för att förbättra designverktyg och driva på utvecklingen mot en mer cirkulär textilindustri, säger Gabriella Engström, projektledare på Wargön Innovation.

Classification Tool är ett verktyg som hjälper företag att bestämma den optimala återvinningsmetoden och textilfraktionen för material (?) för att säkerställa högsta kvalitet och värde. Arbetet med verktyget har resulterat i ett antal viktiga insikter som kommer att ligga till grund för framtida arbete. Bland annat har nödvändiga data för digitala produktpass (DPP) för att möjliggöra storskalig återvinning av hög kvalitet definierats. Även kritiska datapunkter för förbättrad automatisk sortering av textil har identifierats, samt insikter kring vikten av att redan i design- och produktionsstadiet optimera produkter för återvinning.

Även ett verktyg för vägledning i att bedöma en produkts cirkularitet (Circularity Toolkit) har utvecklats inom projektet.

Genom att etablera detta ramverk har projektet lagt grunden för ett mer effektivt nyttjande av resurser och gett svenska företag konkreta möjligheter att arbeta med återvunna och återvinningsbara material med stabil kvalitet. 

Läs rapporten i sin helhet här