Huvudsyfte med projektet är att demonstrera tekniska, miljömässiga och ekonomiska förutsättningar av kemisk
fiber-till-fiber-återvinning av blandat polyesteravfall, i industriell skala.

Produktionsdemonstrator för storskalig polyesteråtervinning

Den globala produktionen av nya textilfibrer uppgick till 111 miljoner ton år 2019 och förväntas öka till 150 miljoner ton år 2030. Fossilbaserad polyester är den mest använda fibern och står för 50-60% av textilavfallet, men mindre än 1% av detta återvinns fiber-till-fiber idag. Samtidigt ökar efterfrågan på återvunna fibrer snabbt, drivet av ny lagstiftning, miljöåtaganden från textilindustrin och en ökad medvetenhet bland konsumenter.

Projektets mål

Projektets mål och syfte är att demonstrera den tekniska, miljömässiga och ekonomiska genomförbarheten för storskalig kemisk fiber-till-fiber-återvinning av blandat polyesteravfall. Genom att skapa förutsättningar för en första fullskalig anläggning i Sverige med en kapacitet på 20 000 ton per år, planeras en global utrullning av tekniken. En central del av projektet är utvecklingen av en patenterad kärnteknologi som har hög tolerans mot variationer och föroreningar i råmaterialet, vilket är avgörande med tanke på den heterogenitet som kännetecknar textilavfall.

Sammanfattningsvis syftar projektet till att lösa textilindustrins största fiberutmaning genom att möjliggöra storskalig återvinning av polyester. Detta har potential att ge betydande miljömässiga och samhälleliga vinster, samtidigt som det bidrar till att sluta kretsloppet för polyester inom industrin och minska beroendet av jungfruliga resurser.

Fakta

Ansvarig på Wargön Innovation: Joel Arnoldsson


Projektdeltagare: Dual Borgstena Sweden, Gina Tricot, Helly Hansen, Hulteberg Performance Polymers, National Högsäter Performance Polymers, National Halmstad Performance Polymers, ScandCycle, Vargön Alloys, Wargön Innovation

Projekttid: 1 okt 2023 – 1 okt 2027
Budget:
Finansiär: Energimyndigheten

Projektledare: Henrik Wene, Rewin