Dags att öka takten för återbruk av skor

Varje år säljs över 30 miljoner par skor i Sverige, men endast en bråkdel återanvänds. Nu startar IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Wargön Innovation och ett antal ledande parter inom skobranschen ett projekt för att öka återbruket av skor i Sverige. Projektet ska stärka skobranschens konkurrenskraft och hållbarhetsprofil genom att utveckla effektiva metoder för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering av använda skor.

Trots att efterfrågan på hållbara alternativ ökar bland konsumenter och kommande EU-lagstiftning som kan leda till producentansvar för skor, återanvänds endast en liten del av alla skor.

─ Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om förutsättningar, hinder och möjligheter för ökat återbruk av skor. Vårt projekt syftar till att fylla en betydande kunskapslucka och hjälpa branschen att fortsätta utveckla sina modeller för insamling och reparation för att möta framtida utmaningar, säger Susanne Eriksson projektledare på Wargön Innovation.

Projektet kommer att utveckla och testa ett omfattande ramverk för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering av använda skor. Dessutom kommer man att utarbeta cirkulära affärsmodeller samt genomföra miljöeffektanalyser för att säkerställa hållbarheten i de föreslagna lösningarna. 

─ Genom att visa på tekniskt och ekonomiskt hållbara cirkulära system för skobranschen strävar projektet efter att möta växande konsumentkrav på hållbarhet och förbereda branschen för kommande lagstiftning, förklarar Frida Hermansson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Återförsäljarnas nyckelroll i cirkulär omställning

Skobranschens aktörer spelar en avgörande roll i projektet. Flera av de medverkande aktörerna har redan påbörjat egna initiativ för att öka hållbarheten i sina verksamheter, från insamlingsprogram till reparationstjänster. Genom att delta i projektet får dessa aktörer möjlighet att vidareutveckla och skala upp sina befintliga modeller, samtidigt som de bidrar med värdefulla erfarenheter.

─ Att involvera aktörer från skobranschen i projektet är avgörande för att skapa praktiskt genomförbara lösningar. Deltagarna från skobranschen har en unik kunskap om flera viktiga delar av projektet som praktiska aspekter i samband med insamling och återbruk av skor, miljövänlig design av skor och kundernas önskemål, säger Stefan Rydin, projektledare vid Swedish Shoe Enviromental Initiativ,

Han berättar vidare och menar att en viktig aspekt av forskningsprojektet är att kombinera kunskap och erfarenheter från forsknings- och kommersiella miljöer.

− Projektet har stora möjligheter att dels hjälpa till med branschens omställning till cirkulära affärsmodeller, dels ge de deltagande företagen värdefull kunskap som kan bidra till att vidareutveckla sitt hållbarhetsarbete, säger Stefan Rydin.

Bred samverkan för maximal effekt

Projektgruppen består av en unik sammansättning av aktörer från skobranschen så som Nilson Group, Scorett, Shepherd of Sweden, ANWR och Bonvings skor, tillsammans med innovationsfrämjare och forskare. Wargön Innovation bidrar med sin erfarenhet av cirkulära flöden och en specialiserad test- och demoanläggning, medan IVL säkerställer en vetenskapligt förankrad ansats.

Resultaten från projektet kommer att spridas genom både vetenskapliga publikationer och en praktisk guide med rekommendationer för branschen.


För mer information, vänligen kontakta: