Textiljakten samlade in 20 ton under tre veckor!
Den årliga Textiljakten har genomförts i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla och i år samlades 20 ton textilier in under tre veckor. Idag slänger vi mer än 7,5 kilo textilier per person och år i Sverige direkt i soptunnan, textilier som hade kunnat gå till återbruk eller återvinning. Målet med Textiljakten är därför att öka folks medvetenhet kring möjligheterna att ta hand om förbrukade textilier och att förbereda inför den obligatoriska insamling av textilier som kommer från 2025. Läs mer om resultatet av textiljakten här: 20 ton textilier samlades in på tre veckor. | Innovatum Science Park
Kontakta respektive kommun för närmare information om insamling lokalt.
Sex snabba frågor och svar om Textiljakten hösten 2022:
Hur mycket samlade Textiljakten in denna omgång?
– 20 ton textilier på tre veckor, i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.
Var kan jag lämna kläder nu när Textiljakten är över?
– Du kan lämna det i insamlingskärl för textilier som oftast står i kontakt med en återvinningscentral i närheten av ditt bostadsområde, då är det extra viktigt att lägga sina textilier i vattentäta påsar för att garantera att dem inte blir fuktskadade. Du kan också lämna det direkt på Wargön Innovation eller i din närmsta second hand butik.
Vad kan jag lämna in?
– Du kan lämna in alla typer av kläder, men också skor och textilier såsom gardiner och dukar så länge de inte är fuktiga eller förstörda av oljor eller kemikalier.
Vad händer med textilierna som samlas in?
– De textilier som kommer till Wargön Innovation sorteras för att sen användas på tre olika sätt:
- Återbruk, genom att säljas via second hand.
- Redesign, att de förändras och designas om till ett nytt plagg eller användningsområde.
- Återvinning när textilen används som råvara till hela nya produkter.
Varför ska jag bry mig?
– Idag eldar vi upp drygt 200 ton textilier varje dag i Sverige. Det är ett enormt resursslöseri och dåligt för miljön. I stället för att bränna kläder kan de säljas second hand, redesignas, återvinnas eller återanvändas på annat sätt.
– Det är klimatsmart att återanvända textil och kläder. Exempelvis krävs 12 000 liter vatten för att ta fram ett par nya jeans, det släpper ut växthusgaser och används en mängd kemikalier.
Vilka står bakom Textiljakten?
– Textiljakten är ett samarbete mellan Uddevalla Energi, Vänersborgs kommun och Trollhättans Energi samt Wargön Innovation.
*Att producera ett kilo ny textil släpper ut växthusgaser på mellan 10 och 40 kilo CO2e*, kräver 7000-29 000 liter vatten och 1,5-6,9 kilo kemikalier. CO2e = Koldioxidekvivalent, ett mått på utsläpp av växthusgaser. Exakt hur mycket vatten, växthusgaser och kemikalier som används beror på energislag, material, fiberslag och hur det produceras.


För mer information om Textiljakten kontakta:
Hanna Abrahamsson, projektledare,
Wargön Innovation, tel 076-696 56 29
Anders Gillerstedt, avfallskoordinator
Uddevalla Energi, tel 0522-58 09 59
Anders Brodd, renhållningstekniker,
Trollhättan Energi, tel 0520-49 77 02
Viktoria Unosson, kommunikatör
Vänersborgs kommun, tel 0521-72 11 12
Läslänkar:
Här finns bra länkar för mer information om textilier, vad man kan göra som konsument och vad som görs inom forskning och utveckling.
Hallå konsument #textilsmart
Naturvårdsverket
RISE
Textilhögskolan i Borås
Wargön Innovation