Nytt liv åt kasserade ambulanskläder
Med produkter för personal som arbetar i de allra mest krävande miljöer skapar Taiga arbetskläder till allt från ambulansen, sjöräddningen och militären. Tillsammans med TexChain3 har målet varit att förlänga livslängden ytterligare på de textilier som inte längre kan användas i aktiv tjänst.
Under en av de varmaste dagarna i juni träffar jag Louise Ohlsson, hållbarhetsutvecklare på Taiga och Caroline von Post från Beskow von Post utanför Stockholm. Vi ses för att besöka några av de företag som är med i produktionen av deras nya kollektion. Det är bråda dagar, semestern väntar och deadlinen är skarp.
— Vi måste sätta loggan idag och de sista detaljerna, sen kan vi släppa det och ge det vidare till produktionen, säger Louise samtidigt som hon knappar vidare på datorn för att skicka vad som förhoppningsvis är ett sista bekräftande mail på att allt är i ordning inför produktionsstarten.
Hon vänder på datorn och visar mig loggan så som den är tänkt att vara utformad. Re:used by Taiga, står det på etiketten som ska pryda deras plagg.
— Reduce, reuse, recycle, retaiga, säger Louise. Det här ska bli en självklar del av vårt DNA.
Den nya kollektionen som tas fram är ett resultat av Taigas medverkan i projektet TexChain3. Än så länge är det en liten kollektion som består av en mössa och ett par handledsvärmare för ambulanspersonal.
— Men det är inte vilka plagg som helst, säger Louise. Det här är plagg som vi arbetat hårt med för att få så lågt miljöavtryck som möjligt. Det har vi lyckats med genom att använda material från kasserade ambulanskläder och med produktion i Sverige med mycket korta transportsträckor.
Reduce, Reuse, Recycle, Retaiga, det här ska bli en självklar del av vårt DNA
Louise Ohlsson, Hållbarhetsstrateg på Taiga
Insamling
Att ta fram en ny kollektion från kasserade ambulanskläder var inte drivkraften bakom deltagandet i TexChain3. Målet var att hitta ett användningsområde för de kasserade kläderna, men framför allt en fungerande insamling. Ambulanspersonal arbetar många gånger i tuffa miljöer, men omsättningen på kläder är ändå inte så hög som man skulle kunna tro.
— Många håller hårt i sina kläder, säger Camilla Fredrin, verksamhetassistent på ambulansen i Göteborg. De uppskattar och tycker om sina kläder och tar väl hand om dem. Men till slut blir de utslitna, framför allt är det trycket och reflexerna på deras plagg som ger vika först.
En av Taigas samarbetspartners under projektet har varit Västra Götalandsregionen och ett antal ambulansstationer inom regionen. Tillsammans har de utvecklat ett system för insamling och en rutin som de tror kommer fortsätta även efter projektets slut.
— För Västra Götalandsregionen blir hållbarhetsarbetet allt viktigare och kraven på leverantörer blir allt högre. Som till exempel på Taiga som är en av regionens leverantörer av ambulanskläder. Vi styr genom upphandlingen och där kan vi specificera att kläderna ska kunna tas om hand på ett hållbart sätt när det kasserats, säger Jonna Bjuhr Männer, miljöstrateg på Västra Götalandsregionen.
För att göra insamlingen enkel har Taiga tagit fram en insamlingspåse som påminner mycket om Karl-Bertil Johnssons stora postsäck. Säcken har placerats i klädrummen på ambulansstationerna där personalen fått lämna sina kasserade ambulanskläder. När säcken blivit full så skickas den vidare för sortering.
— Jag tror att vi eventuellt har gjort säcken lite stor, den blir för tung att lyfta. Men samtidigt visar det att ambulanspersonalen är med på omställningen och vill att deras kläder går vidare till ett nytt liv, säger Louise Ohlsson på Taiga.
Sortering
De ivägskickade säckarna har hittills hamnat hos Louise på Taiga i Varberg men målet är att de ska skickas direkt till sorteringen på M29gruppen. Det är här vi möts den där soliga dagen i juni, i ett industriområde utanför Märsta. M29gruppen är ett arbetsintegrerande socialt företag som driver flera verksamheter tillsammans med anställda och deltagare som behöver anpassade arbetsförhållanden. Syftet är att skapa social hållbarhet som ger individen egenmakt, delaktighet och anställningsmöjligheter.
— För oss är det viktigt att arbeta med alla aspekter av hållbarhet. Att hålla produktionen i Sverige är viktigt för att kunna göra stor miljönytta men också för att kunna garantera goda arbetsvillkor. Kan vi också hjälpa till genom att stötta en verksamhet som M29 är det en stor vinst för oss, säger Louise.
När säcken med ambulanskläder kommer till M29grupper så värderas och sorteras kläderna innan de tas vidare för tillskärning och produktion.
Tillsammans med Beskow von Post har Taiga tagit fram och valt ut de material som använts till en mössa och handledsvärmare tillverkade av ambulanskläderna. Caroline von Post som varit med i tidigare TexChain projekt fick frågan inför tredje omgången om hon kunde tänka sig att vara med även den här gången och hon såg tidigt möjligheterna.
— Men, jag sa från början att Beskow von Post bara är med om vi får samarbeta med ett företag som verkligen vill arbeta fram något, inte bara göra tester, utan verkligen vill göra skillnad. Då parades vi ihop med Taiga och det har varit en fantastisk resa, säger Caroline.
Caroline var med och grundade Beskow von Post tillsammans med sin kollega Susanne Beskow. Tillsammans har de lång erfarenhet av att arbeta med upcycling och av att ta vara på kasserade textilier.
— Vi måste arbeta mycket mer så här i samhället, det här är textilier som det inte är stora fel på men som av olika anledningar inte längre kan användas av ambulanspersonalen. Att vi tar vara på en liten del av den här textilen nu är bara början, siar Caroline.
Tillsammans tittar vi på de insamlade kläderna och det är idel slitna loggor, spruckna reflexer och trasiga dragkedjor. Att nästa steg för att förlänga livslängden på plaggen skulle kunna vara en omfattande reparationsverksamhet utesluter varken Caroline eller Louise.
— Vi vill att våra plagg ska leva så länge som det är möjligt. Att vi lyckats ta fram den här kollektionen ger stor mersmak för att utveckla vårt cirkulära arbete vidare och det kommer vi göra också, säger Louise.
Produktion
När vi är klara på M29gruppen åker vi vidare till Textilmaskineriet Stockholm i Bromma. På vägen dit beskriver Louise och Caroline att vi ska åka till en fabrik där själva sömnadsproduktionen av mössan och handledsvärmaren i Re:used by Taiga-kollektionen kommer ske. Från gatan ser Textilmaskineriets lokaler långt ifrån ut som någon fabrik, snarare som ett företagskomplex från 60-talet. Men i vanlig ordning ska man inte döma boken efter sitt omslag. Högst upp i huset är verksamheten i full gång och i den småskaliga sömnadsfabriken pågår en tillverkning som vi inte ser mycket av i Sverige idag.
— Jag startade Textilmaskineriet Stockholm för att bidra till att behålla kunskapen av konfektionssömnad i Sverige men också av miljöskäl, berättar Cina Haas, grundare av Textilmaskineriet Stockholm, som i samma lokaler även driver Svensk mönsterform.
— Det har blivit allt svårare för mig att tycka det är okej det jag jobbar med, alltså att bidra till att skapa mer kläder. Så jag vänder det till något positivt genom att arbeta mycket med second hand-material och genom att sy upp små kollektioner för svenska kunder här i Sverige, fortsätter hon.
— Vårt mål under hela den här processen har varit att arbeta så lokalt som möjligt, och Cina här på Textilmaskineriet är ett proffs på det hon gör med lång erfarenhet av att arbeta just med utomhuskläder, så det här var en perfekt match för oss, säger Caroline von Post.
Färdigskurna mönsterdelar levereras av Beskow von Post till Textilmaskineriet och här har fokus varit att förfina och ta fram användbara produkter som kommer uppskattas av ambulanspersonalen.
— Både mössa och handledsvärmare finns redan i vår standardkollektion. Det var viktigt för oss att inte ta fram helt nya produkter utan att på sikt kunna ersätta till exempel den nyproducerade mössan med en cirkulär version. Lika bra, men med ett högre värde och framför allt bättre för miljön, säger Louise.
Framtiden
Planerna för framtiden är många och arbetet med att förenkla och utveckla är i full gång. En av svårigheterna med att återbruka material så som Taiga gör nu, är stadiet då plagget ska tas isär och rätt bitar plockas ut för att kunna användas i en ny produkt.
— Vi vill att så mycket som möjligt av materialet i gamla plagg ska kunna användas igen. Därför ser vi nu över produktionen av våra plagg för att optimera dem så att det blir lätt att ta ut en bit till en mössa eller en handledsvärmare till exempel, säger Louise.
Re:used by Taiga-kollektionen tog fart under TexChain3 men står nu helt på egna ben. Redan i början av september 2023 lanseras kollektionen.
— Vi producerar idag kläder till en rad olika kundsegment, inte bara ambulansen. Vi tror att vi kommer få se samma intresse av att ta vara på plaggen även från andra aktörer för kraven på insamling som kommer 2025 påverkar oss alla. Vi är redo att fortsätta utveckla cirkulära produkter till våra kunder, säger Louise Ohlsson, hållbarhetsutvecklare på Taiga.