Konsumenter får testa framtidens textilsortering

Nu öppnas möjligheten för allmänhet att sortera textilier direkt till second hand eller återvinning på Tyft återvinningscentral i Tanum i ett projekt där Wargön Innovation samarbetar med miljöföretaget RAMBO i mellersta och norra Bohuslän.

200 ton kläder och textilier bränns upp i Sverige – varje dag. Textilier som istället borde gå till återvinning eller ännu hellre till secondhandförsäljning för att minska klimatpåverkan på våra kläder. Inom några år införs dessutom nya lagar som gör att insamlingen av textilier kommer att öka markant. Därför inleds under maj ett fyra månader långt projekt för ett testa hur framtidens textilsortering kan se ut direkt på Tyft återvinningscentral i Tanum.

För allmänheten i Tanumsområdet blir det möjligt att ta med kläder som inte används längre eller är trasiga och slitna och sortera direkt på återvinningscentralen i två olika insamlingsboxar. En box till återvinning och en box för de textilier och kläder som kan säljas via secondhand-butiker. Det insamlade transporteras sedan och tas om hand av Wargön Innovation för att de ska komma till rätt användning. Kläder till second hand kommer att säljas via Röda Korsets butiker.

– Det är spännande att testa framtidens textilinsamling tillsammans med RAMBO. Jag hoppas att allmänheten tar chansen och lämnar in sin textil nu under detta test, säger Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation.

Projektet ska utvärdera hur stora volymer som samlas in, vilka olika fraktioner som kommit in, hur mycket som sorteras i respektive box samt ekonomiskt utfall för att lära inför kommande lagkrav.

Om RAMBO:

Rambo AB är mellersta och norra Bohusläns ledande miljöföretag. De arbetar med både företag och hushåll och verkar för ett långsiktigt hållbart samhälle med god resurshushållning genom att tillhandahålla avfalls- och återvinningslösningar samt miljötjänster. Läs mer om RAMBO här.

Om Wargön Innovation:

Wargön Innovation är en innovationsmiljö som i samarbete med företag, entreprenörer och akademi har som mål och uppdrag att möjliggöra produktion av framtidens hållbara material. Fokus ligger på biomaterial och textilier. Läs mer om våra projekt och samarbeten här.