Succéartade Textiljakten är tillbaka

Textiljakten pågår vecka 46-48 för elever i årskurs 4-6.

Nästan sju ton samlades in i uppmärksammade Textiljakten under förra året. I november är det lyckade samarbetet tillbaka och elever i årskurs 4-6 i Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla deltar för att se till att kläder och andra textilier inte slängs i soporna. 

Textiljakten sätter ljuset på en högaktuell fråga: hur vår klädkonsumtion sätter press på miljön. Det kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.

– Bakgrunden till Textiljakten är enkel. Vi kan spara vår miljö enormt mycket bara genom att sluta kasta urvuxna eller slitna kläder i soporna. Med dagens teknik är det en resurs som inte bara kan återanvändas utan också återvinnas och förvandlas till nya material, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation.

Wargön Innovations uppdrag är att möjliggöra produktion av framtidens material och en väg dit är att bland annat att utveckla metoder för att återvinna textilier av olika slag.

Under parollen 3 kommuner, 3 veckor och 30 ton tar de tre kommunerna nu ny sats efter den goda responsen förra året. Även allmänheten har möjlighet att vara med i Textiljakten och bidra till att i år försöka jaga in 30 ton textilier.

Wargön Innovation samarbetar med Vänersborgs kommun, Trollhättan Energi och Uddevalla Energi under initiativet som går av stapeln under tre veckor, den 9-27 november.

Studiebesök på Wargön Innovation

Alla klasser som är med i Textiljakten 2020 deltar  i utlottningen av ett studiebesök hos Wargön Innovation under våren 2021. En klass per kommun har chansen.

– Att tre kommuner går samman så här skickar rätt signaler och tillsammans kan vi verkligen förändra förhållningssättet till textilier. Idag har vi generellt sett en stor överkonsumtion av kläder, säger Vänersborgs miljöstrateg Boel Carlsson.

Skolklasser som deltar packar kläder och textilier i egna påsar eller säckar och tar med till skolan där de hämtas. För allmänhet som vill lämna textilier finns befintliga containrar för kläder, textilier och skor vid återvinningsstationerna i samtliga tre kommuner. De kommer under Textiljakten att tömmas extra ofta.

Allt som lämnas in måste läggas i plastpåsar, vara torrt och inte vara nedfläckat med färg eller kemikalier.

– Men om det slitna textilier eller om det är trasiga kläder spelar ingen roll, påpekar Susanne Eriksson på Wargön Innovation.

Det mesta kan återanvändas

Förra året lämnades drygt 75 procent av det som kom in från Textiljakten till återanvändning via Second Hand-butiker, motsvarande fem ton. I samarbete med insamlingsorganisationen Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå) sorterar och väger Wargön Innovation allt som samlas in under de tre veckorna.

Premiären för Textiljakten förra året väckte stor uppmärksamhet runt om i Sverige.

– Vi ser nu flera liknande initiativ på flera olika håll, säger Magnus Nilsson, insamlingsansvarig hos Björkåfrihet, som är en idéburen förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Wargön Innovation är ett helägt dotterbolag till Innovatum AB i Trollhättan och finansieras av EU, Västra Götalandsregionen, Vänersborgs kommun och Fyrbodals kommunalförbund, där både Trollhättan och Uddevalla ingår. Textiljakten genomförs även i år inom ramen för projektet WargoTex Development som finansieras av Re:Source.

För mer information om Textiljakten, kontakta:

Susanne Eriksson, Projektledare, Wargön Innovation, tel 0705-18 95 28