TWOOD blickar framåt efter ny finansiering

Ratade jeans får chans till nytt liv som exklusivt material för inredningssektorn genom projektet TWOOD [Textile Wood]. Det är Vinnovas finansiering Innovativa Startup 2 som möjliggör en vidareutveckling av det hyllade och uppmärksammade materialet TWOOD.

— Det känns fantastiskt att äntligen få sätta fart igen vilket den här finansieringen banar väg för, säger Lill O. Sjöberg.

TWOODs prototypverkstad, som är basen för den teknik som Lill nyligen fått patent för, gömmer sig bakom ett draperi i Wargön Innovations test- och demoanläggning. Då det fortfarande är mycket av tillverkningsprocessen som bygger på know-how så är det mesta där inne hemligt.

Mot kommersialisering

Finansieringen innebär att projektet nu kommer att fokusera mer på produktionsprocessen än vad som gjorts tidigare och samtidigt arbeta fram en produkt som kan komma ut på marknaden. Projektet ska bland annat se hur ett inflöde av material kan se ut till att ytterligare utveckla tekniken för att möjliggöra uppskalning av tillverkningsprocessen.

— I det första projektet Innovativa Startups 1 tog vi fram en gitarr och en sko i TWOOD och gjorde en marknadsudersökning. Nu bygger vi vidare på den och fokuserar mer på tillverkningsprocessen och materialflödet.

— Fördelen med TWOOD-tekniken är att vi kan använda jeans med stretch i som annars inte kan återvinnas. Mycket av dagens jeans innehåller stretchmaterial och de jeans som inte är säljbara vill vi gärna ta tillvara på istället. Jeansen vi använder kommer delvis från Wargöns textilsortering för Röda Korset och delvis från företag som har produkter som inte blir sålda eller som blivit felproducerade. Istället för att kassera dem kan de användas i TWOOD.

Gamla jeans estetisk tillgång

För Lill O. Sjöberg är det estetiska uttrycket viktigt. Genom att ta tillvara på allt spillmaterial från processen får Lill ut ytterligare ett material att läggas till produktportföljen.

— De är väldigt nischade material och ganska exklusiva. De är tänkt att användas som premiumprodukt i möbelindustrin. För mig är det viktigt att man fortfarande kan se att materialet är tillverkat av jeans då det visar att det vi anser vara skräp kan användas till något vackert och tilltalande istället.

Ser fram emot TWOOD-möbler i handeln

— Att TWOOD beviljades Innovativa Startup 2 är så roligt. Nu finns medel för att ta det där sista klivet ut på marknaden. Vi från Wargön Innovation kan bara gratulera – otroligt välförtjänt! Personligen ser jag fram emot TWOOD-möbler i hemmet inom en snar framtid, säger Joel Arnoldsson, affärsutvecklare på Wargön Innovation.

I projektet ingår förutom Lill O. Sjöberg även Wargön Innovation och The Loop Factory i Varberg.

Lill O. Sjöberg framför draperiet till prototypverkstaden i Wargön Innovations test- och demoanläggning

Patrick Johansson, textilsorterare på Wargön Innovation förbereder jeans till TWOODs process.

Den blå gitarren och skon helt i jeans med en klack tillverkad av TWOOD

Vill du stötta Lill i arbetet med att bana vägen för ett nytt exklusivt material?!

Kom och lämna dina gamla jeans till oss på Wargön Innovation under kontorstid.

Mälderistvägen 1, Vargön.