Den gula klännningen blir blå och säljs snart hos H&M

Den blå klänningen av Re:newcells material Circulose som snart finns att handla på ett antal utvalda HM-butiker. Foto: Hennes&Mauritz

Den 26 mars finns det första plagget, en blå klänning, av det banbrytande materialet Circulose till försäljning i butik. Circulose, är en svensk innovation vars story inleddes med ”den gula klänningen”.

Circulose – materialet som är här för att minska modeindustrins klimatavtryck tillverkas vid Re:newcells anläggning i Kristinehamn av uttjänta bomullsplagg som jeans och T-shirts. Textilier som annars skulle gått till förbränning eller fått lågvärdiga användningsområden kan nu istället ingå i ny textilmassa som i sin tur kan spinnas till nya högvärdiga textilfibrer.

Från idé till produktion

Den unika processen möjliggör nu, för första gången, att plagg av kemiskt återvunnen textil finns till försäljning till konsumenter i klädaffären. Men historien tog sin början redan för sex år sedan när Wargön Innovation ledde samverkansprojektet som ledde fram till den gula klänningen, som var världens första plagg med kemiskt återvunnen textil baserad på uttjänt bomull.

— Det är roligt att Re:newcells innovativa process nu når marknaden. Det var något vi drömde om i mars 2014 när idén om att visa ett plagg av kemiskt återvunnen textil på catwalken i Almedalen tog form. Då blev det en gul klänning och nu sex år senare finns det en blå klänning till försäljning av svensk modeindustri, säger Wargön Innovations verksamhetsledare Maria Ström.

Wargön Innovation som bland annat arbetar med just textilsortering för återvinning ser fram mot att fortsätta sitt samarbete med Re:newcell som nu planerar att snabbt öka sin återvinningskapacitet och inleda samarbeten med flera globala klädmärken.

Den gula klänningen, världens första plagg baserad på textilmassa från uttjänt bomull, var ett samarbete mellan Smart Textiles, Textilhögskolan i Borås, Svenskt Konstsilke, Wargön Innovation samt Re:newcell med den grundläggande tekniken som skapades på KTH..