Dome Arome lyfter på locket för aromerna

Entreprenören Marie Knutsson Green utanför Wargön Innovation

Vem älskar inte doften av en kopp nybryggt kaffe eller te? Ändå händer det allt som oftast att de härliga aromerna kvävs under ett platt lock med minimal öppning. Dome Arome har hittat lösningen på problemet.

Det var i kön för att köpa en mugg kaffe som Marie Knutsen Green slogs av tanken. Det mesta med smak är ju doft. Varför inte skapa ett lock som frigör kaffets alla aromer, istället för att låsa in dem?

− Ett riktigt bra kaffe har mellan 800 och 1000 aromer, jämfört med vinets cirka 400. Vårt lockkoncept gör att man kan uppleva alla dryckens dofter. De som säljer kvalitetskaffe har ett intresse av att ge kunden en mer komplett upplevelse, säger hon.

En bärare av framtidens material

Det nya locket gör det möjligt att ta del av kaffets alla aromer, samtidigt som det skyddar mot skvalp. En prototyp är framtagen och Dome Arome får sedan 2019 stöd genom företagsinkubatorn Innovatum Startup och Vinnovas satsning ”Innovativa Startups”. Nästa steg blir att undersöka förutsättningarna för produktion och marknadsintroduktion. Eftersom Dome Arome vill arbeta med hållbara och biologiskt nedbrytbara material till sin patenterade produkt har de inlett en samverkan med Wargön Innovation.

− Wargön Innovation har som devis att hjälpa nya material på traven. Den här produkten är en superbra bärare av framtidens material för att nå ett premiumsegment, säger affärsutvecklaren Magnus Fransson.

− Vi vill inte bara erbjuda ett alternativt lock, utan också bidra till att minska plastproblemet. Det ska vara både fräckt och snällt samtidigt, säger Marie Knutsen Green.