En modig entreprenör ger svensk ull plats i finrummet

Rebecca Josefsson vågar ifrågasätta gamla sanningar gällande ull och utmanar systemet med sin nyfikenhet.

Förstudien i projektet Svensk ullinnovation håller på att avslutas och resultatet lovar gott. Rebecca Josefsson från Tomorrow Textiles siktar nu tillsammans med projektdeltagarna in sig på att ta nästa steg – att göra verklighet av drömmen om att kunna producera garn och produkter för inrednings- och modeindustrin av svensk ull här i Sverige.

– Våra slutsatser efter förstudierna är att det kommer kunna gå men vi behöver testa lite till. Kalkylerna som är gjorda ser fina ut. Tekniken finns, det finns många andra som gör det runt om i världen men ännu inte i Sverige – men förhoppningsvis snart, säger Rebecca.

Under förstudien har sex stycken mössor och en tröja stickats av svensk ull. Alla led i kedjan tillsammans med både beprövad teknik och nya sticksätt fungerar. Att känslan och kvaliteten på produkterna är precis som Rebecca önskar och föreställt sig är något hon är väldigt glad för. Under intervjun har Rebecca på sig tröjan som är det första plagget som projektet tagit fram och bredvid henne ligger en av mössorna som precis som tröjan är gjord av 80% gotlandsull och 20% finull.

Rebecca och två andra i projektgruppen använder varsin av de sex mössorna som stickats för att se hur materialet beter sig i verkligheten. Mössorna ska sedan jämföras med referensexemplaren som är orörda. Det är ett sätt att verifiera hur ullgarnet fungerar när det används och vad som kan behöva förfinas för att få fram bästa möjliga ullkombinationer.

Överbevisat gamla sanningar

Tröjan var det första plagget som stickades och vägen till en färdig tröja var inte helt enkel, även om Rebecca och de andra i projektgruppen är förvånade att de har lyckats nå så goda resultat under det knappa år som projektet har varit igång. Rebecca har med sin nyfikenhet och entusiasm vågat ifrågasätta gamla sanningar om att det är svårt att spinna ett tunt garn och göra kläder av gotlandsull, något hon tillsammans med övriga i projektgruppen har överbevisat.
– Det visade sig dock att kvalitén på garnet är av största betydelse när man ska sticka i en whole-garment maskin. Eftersom vi hade så lite tid hann vi inte optimera garnet och fick därför kompromissa något med designen på tröjan och välja sticksätt efter garnet, men det gick, berättar Rebecca. Designen på tröjan har Lisa Bergstrand på A New Sweden tagit fram tillsammans med Julia Andersen på Tiger of Sweden som båda är med i projektet.

Orädd entreprenör med visioner

– I februari var jag hos Wargön Innovation och träffade Joel, i april startade projektet och sedan oktober har vi färdiga produkter. Något jag har lärt mig i projektet är att det är mycket som tar lång tid i textilindustrin, men vi har under en sexmånadersperiod hunnit få tag i ull som har tvättats, blivit spunnen och som sen stickats efter framtagna mönster och blivit till fungerande kläder. För mig som egentligen inte har så mycket kontakter så känns det som en stor bedrift. Resultatet är tack vare alla projektparter och den kunskapen som vi har haft tillsammans i projektet. Det känns häftigt, säger Rebecca.

– Ur Wargön Innovations perspektiv är Rebecca precis den typ av entreprenör som ska få stöd. Hon är orädd, visionär och besitter en förmåga att bryta ned problem på ett sätt som krävs för att nöta sig genom de många utmaningar som dyker upp längs vägen. Genom att bidra både med en konceptuell och fysisk bas agerar Wargön som bärhjälp på entreprenörsresan – för att snabbare kunna nå de uppsatta målen, säger Joel Arnoldsson, projektledare hos Wargön Innovation.

– Med Wargöns hjälp har vi inom ett år gått från en idé till en konkret plan för investering. På egen hand skulle det ha tagit mycket längre tid, säger Rebecca.

Projektdeltagare: Wargön Innovation, Ullkontoret, Högskolan i Borås, Ullförmedlingen, A New Sweden, Tiger of Sweden
Finansiär: BioInnovation

Vem är entreprenören Rebecca Josefsson?

Ålder: 23 år

Bostadsort: Borås

Familj: Sambo Philip Israelsson (fotograf till bilderna)

Sysselsättning: Driver Tomorrow Textiles och läser till textilingenjör på Textilhögskolan i Borås

Intressen: Ull!  Älskar naturen och skidåkning och har alltid varit intresserad av klimat- och hållbarhetsfrågor

”Vårt samarbete med projektet kring svensk ull, Tomorrow Textiles samt Wargön Innovation har gett oss ökad förståelse av problemet kring resursslöseri av en närproducerad råvara och kontakter inom nuvarande leverantörskedja kring Svensk ullproduktion. Det kommer vara mycket givande för framtida projekt.”

Andrea, Tiger of Sweden