”Det är jätteroligt att jobba med cellulosa nu, ingen säger att man är galen”

Vinnaren i innovationstävlingen ”Material och metoder för framtidens jordbruk” har korats. Innovatören Heikki Sojakka från företaget Fiber-X i Markaryd och hans team tar hem vinsten på 100 000 kronor i utvecklingscheckar.

– Det är en häftig upplevelse. Jag har alltid haft jordbruket nära hjärtat från mina föräldrar. På den tiden fanns inte begreppet barnarbete, men man hjälpte till redan från man var väldigt liten på sockerbetsåkrarna och gallrade. Jag har lite av den finska blåleran under naglarna.

Heikki Sojakka har tillsammans med Johan Gestrinius, Linus Andersson och Tony Svensk utvecklat en förnyelsebar och biologiskt nedbrytbar produkt, som kan ersätta befintliga odlingsdukar till jordbruket. Cellulosa är ett material han har arbetat med länge, men det är först nu efterfrågan på alternativ till plasten verkligen börjar slå igenom

– Det är ju inget man behöver tvivla på behövs, det kommer. De som är i framkant på det här kommer tjäna de största pengarna.

I företagets lokaler i Markaryd märks det ökade intresset. Just nu pågår fler spännande projekt än kanske någonsin tidigare med allt från klänningar från skogen till ölflaskor av halm och cirkulära sjukhusrockar, nytt cellulosainstitut i Finland och utvecklingsprojekt i Indien.

– Man får ju inte svära i kyrkan, men det är så roligt att jobba så jag kan inte låta bli. Det är jätteroligt att jobba med cellulosa nu, för det är det ingen som säger att man är galen.

Den vinnande innovationsidén, i Material och metoder för framtidens jordbruk, odlingsduken, blir också ett projekt och en affär, att utveckla vidare framöver. Företaget, Viridifibra, ska startas för att sälja och marknadsföra produkterna. Heikki hoppas de kan utvecklas och anpassas ytterligare efter kundernas behov. Det kan handla om allt från att skräddarsy materialkomposition och dimensioner till tillsatser av näringsämnen och bekämpningsmedel

– Cellulosaprodukter kan ha vissa fördelar jämfört med plasten. Det är hög tid att vi hittar bättre alternativ och det finns mycket vi kan göra med utvecklingsmedlen. Det är bara att konstatera att ensam kan man inte göra en sådan här grej.

Teamet bakom Viridifibra, vinnare av innovationstävlingen Material och metoder för framtidens jordbruk. Från vänster: Heikki Sojakka, Johan Gestrinius, Linus Andersson och Tony Svensk.

Juryns motivering:

I årets vinnare får det svenska lantbruket tillgång till en lokalt tillverkad, förnyelsebar och biologiskt nedbrytbar produkt, som kan ersätta befintliga odlingsdukar helt utan modifiering av teknik eller praxis vid utläggning. Produkten har stor potential på marknaden, goda möjligheter till massproduktion, samt med potentialer till breddning och utveckling med nya funktioner.

Detta är sannerligen en odlingsduk för framtidens jordbruk!

Tävlingsbidragen har bedömts utifrån

Hur idén bidrar till att minska miljö- och klimatpåverkan
o Ansamling av plast i mark
o Åtgång av fossil plast
o Odlingens effektivitet

Möjligheterna till en ekonomiskt hållbar affärsmodell
o Marknadsstorlek
o Ekonomisk hållbarhet
o Unicitet

Innovationsteamet kopplade till idén
o Engagemang och driv
o Kunskap och erfarenhet