Uttjänta plagg blir cirkulära designmöbler

Under den stora mässan Stockholm Furniture Fair har designstudenter från HDK Stenebyskolan i Dalsland visat upp sina nyskapande möbler. Under temat hållbarhet och cirkularitet har studenterna arbetat med återvunna fiber från uttjänta textilier.

Hur förhåller sig en möbeldesigner till begrepp som hållbarhet och cirkularitet? Det fick andraårsstudenterna på programmet Möbeldesign inriktning trä på HDK Stenebyskolan utforska i projektet Searching for Circles som just nu ställs ut på Stockholm Furniture Fair.

I projektet, som studenterna gjort i samarbete med The Loop Factory i Varberg och National i Högsäter, har de använt ett nytt textilfibermaterial som pressats och formats till nya möbler.

Råmaterialet har hämtats från textilsorteringsverksamheten hos Wargön Innovation, där studenterna valde ut uttjänta textilier i specifika färgsättningar.

−Någon valde till exempel ut alla gröna plagg, och gjorde sedan ytterligare ett urval av gröna plagg i en viss nyans. Det var en mycket analog process i det skedet, säger Rasmus Malbert programansvarig Möbeldesign inriktning trä.

Materialet kan bli vad som helst

Nästa steg var att riva sönder plaggen och blanda med polyesterfiber på The Loop Factory.

− Materialet kan vara vad som helst i det läget. Det är väldigt spännande i sig. Designstudenterna får själva påstå att det här materialet ska användas på sättet X. Det utrymmet ger en möjlighet att utforska som är otroligt kul och attraktivt, berättar Rasmus Malbert.

Utifrån studenternas designförslag pressades sedan materialet till nya former hos National i Högsäter. Uppdraget var att skapa möbler och prototyper som kombinerar textil med trä och som fungerar i en cirkulär ekonomi. Studenterna tog sig an uppgiften på olika sätt, men utgångspunkten var att flödet skulle fungera i ett slutet system.

Utställningen Searching for Circles på Stockholm Furniture Fair 5-9 februari. Bild: Rasmus Malbert

Pionjärer inom möbelindustrin

Projektet har väckt ett stort intresse och nästa steg är att titta på vad som krävs för att närma sig en kommersialisering.

−Det här är ett helt nytt material för möbelindustrin och det är många som vill hitta sätt att arbeta mer miljömässigt. Många vill också veta vad man ska göra med uttjänta textilier som utgör en sådan enorm miljöbelastning. För studenternas del tror jag att det har varit roligt att vara del i en utveckling där de är pionjärer, säger Rasmus Malbert programansvarig Möbeldesign inriktning trä.

 

Utställningen visas på Stockholm Furniture Fair 5-9 februari.

www.stockholmfurniturelightfair.se