Streamateria – kläder för kropp och kompost

Inget nytt under solen – det är svårt att tänka i nya banor. Men ibland uppstår en innovation som får stort genomslag och förändrar vårt perspektiv. Det är förhoppningen med Streamateria.

Det började med en påse i cellulosamaterial som av misstag blev kvarglömd på ett kontor. När påsen återfanns var det bara smulor kvar av den. Smulor de flesta inte reflekterat mer över, men i visionären Erik Lindvalls huvud växte smulorna till en idé om att göra kläder som får lov att brytas ner. Super-super-fast-fashion, om man så vill.

– Många tänker idag att vi ska bevara våra saker längre, det är fint med mormors gamla linnebyxor. Men det här måste man se mer som ett recept. Du kan inte spara rödbetssoppan från mormors tid, men du kan spara receptet. Streama en t-shirt. Det kan jämföras med tjänster som Spotify, Netflix och HBO. Ingen äger idag cd-skivor eller vhs-band.

 

Började som ett konstprojekt

Streamaterias kreationer kan ses som upplevelser snarare än ting. Designade plagg som bara kan avnjutas under en begränsad tid innan de bryts ned och återgår till naturen. Först då existerar en verkligt cirkulär affärsmodell som också utmanar hur vi ser på mode, konsumtion, kvalitet och ägande, menar Erik Lindvall.

– Från början var det en hypotesprövning och ett konstprojekt för att testa industrin och samhället. Nu måste vi ”walk the talk”.

 

”Coolt, visionärt och radikalt”

För att göra den förgängliga designen tillgänglig på marknaden jobbar Streamateria med flera utvecklingsprojekt parallellt. Material och tillverkningsprocesser ska utvecklas, testas och verifieras, och en livscykelanalys måste bekräfta hållbarhetstesen. Wargön Innovations affärsutvecklare, Joel Arnoldsson, är inkopplad för att jobba med affärsplanen.

– Alla mina inspirationsknappar sattes igång direkt här. Det här är coolt, visionärt och radikalt. Det är det vi behöver för att utmana de värdekedjor som finns. Vi måste tänka nytt för att rädda vår planet. Därför är det superkul att jobba med det här, säger han.

Streamaterias kreationer kan ses som upplevelser. Designade plagg som bara kan avnjutas under en begränsad tid innan de bryts ned och återgår till naturen. Till exempel skulle plaggen efter användning kunna gå till produktion av biogas.

Design on demand

Målsättningen är att kunna jobba tillsammans med kreativa och etablerade mode- och designföretag och testa en minipilot, ett experience center, där folk kan beställa plagg efter sina mått och få dem utprintade.

– Det blir en intensiv fas i vinter med att åka runt och berätta, utveckla materialen och få livscykelanalysen på plats. Om den visar sig positiv kanske vi kan börja ta in investerare. Det är väldigt spännande, säger Erik Lindvall.

Fakta: Kläder av cellulosa

  • Cellulosa är naturens vanligaste organiska substans och finns naturligt i växternas cellväggar. Vid fotosyntesen omvandlar växter koldioxid och vatten till kolhydrat och syre – cellulosa.

  • Cellulosa är biologiskt nedbrytbart och kan komposteras eller användas som substrat för till exempel biogastillverkning. I det här fallet skulle man alltså kunna driva ett fordon på festblåsan.

  • 70 procent av miljöpåverkan uppstår i produktionen av kläder. Om man producerar plagg av närodlade nordiska råvaror och kan använda resterna till biogas, kan miljöbelastningen minska betydligt.