TWOOD lanserat i Europas jeanshuvudstad

TWOOD lanseras i Amsterdam. Lill O Sjöberg och Jos van den Hoogen, Workshop Manager på Denim City, Amsterdam.

I flera år har innovatören Lill O Sjöberg jobbat i hemlighet med att utveckla ett nytt material av jeansspill. Nu är det dags att presentera TWOOD för omvärlden med början under Denim Week i Amsterdam.

−  Jag har en jättebra produkt. Det känns så när det blev öppna famnen hos någon som har så hög ribba och så höga krav, berättar Lill O Sjöberg.

För redan vid ett första rekognoseringsbesök i Amsterdam, under en träff med organisationen Denim City, blev mottagandet mer än positivt.

− Denim City blev eld och lågor och ville att jag skulle launcha TWOOD hos dem under Denim Week, så nu gör jag det, berättar Lill.

Klackar, smycken och en gitarr

TWOOD är ett material baserat på återvunnet jeanstyg. Det är miljömässigt hållbart och framtaget med en teknik som ger ett hårt material med träliknande egenskaper. Just nu driver Lill två parallella projekt för att kunna utveckla och producera TWOOD. Samtidigt bygger hon varumärke och prototyper utifrån jeansens estetik och ursprungsstory.

−   Jeans är Rock´n Roll, så jag har designat en sko med klack tillsammans med Anna Lidström, smycken med Michael Carling och en gitarr med Lars Arvidsson.

 

Ett team för TWOOD

Som många innovatörer kan vittna om, är vägen från idé till marknad ofta lång och krokig. Det är mycket arbete och många beslut som måste fattas på vägen. Tillsammans med Wargön Innovations projektledare Joel Arnoldsson fortsätter arbetet nu med marknadsundersökningar och nätverkande med företag och fackfolk för att sätta TWOOD på kartan.

− Vi  måste börja i det lilla tills vi har en produktionskedja som kan bära det stora. Jag är grymt glad för Joels support, vi utgör ett bra team. Jag är en visionär designer och Joel bidrar med ett modernt affärstänk som integrerar hållbarhet ur alla aspekter säger Lill.

Foto: Lennart Sjöberg

Material med potential

För TWOOD finns idag förutsättningar för småskalig produktion av prototyperna, men bara fantasin sätter egentligen gränser för vad det nya materialet skulle kunna användas till.

− Det är det vi ska ta reda på. Vi visar på prototyper och möjligheter och öppnar för en dialog. Vi kan producera en Limited Edition av skoklackar, men vi kan också ta fram ett Showroom eller något annat i TWOOD. Vi får se, nu kan vi börja prata om det.

Bredvid Wargön Innovation deltar även Smart Textiles och Loop Factory i utvecklingsarbetet av TWOOD.