Stort lokalt intresse för Wargön Innovation

Wargön Innovation och Vänersborgs kommun höll öppet hus för att visa test- och demoanläggningen för människor i Vargön.

I strålande lördagssol passade många vargöbor på att ta en sväng förbi Wargön Innovations nybyggda test- och demoanläggning som öppnade portarna för att visa upp verksamheten.

− Solen sken och vi läste i tidningen om att det skulle vara öppet hus. Och så ville vi veta mer om vad som händer med textilierna vi samlade in, sa vargöbon Vanja Gustavsson.

 

Tackade för insamlingshjälpen

I januari gjorde Wargön Innovation en lokal insamling av textilier i ett projekt som beredde vägen för det pågående storprojektet WargoTex Development med fortsatt fokus på att utveckla lösningar för att sortera och materialåtervinna textil.

− 3 600 kilo textil bidrog vargöborna med och det betyder mycket för den verksamhet som nu ska dra igång här, sa ordförande för Fastighets AB Vänersborg, Marie Dahlin (S), som tillsammans med Wargön Innovations verksamhetsledare Maria Ström hälsade besökarna välkomna till test- och demoanläggningen.

Biorockar och nedbrytbara odlingsdukar

Wargön Innovation visade också upp andra utvecklingsprojekt inom textil och biomaterial. Projektledaren för Biorock – hållbara lösningar för vården, Johan Bergqvist, berättade till exempel om den biobaserade ”springrock” som ska produceras och på sikt kunna ingå i ett cirkulärt flöde för vårdtextilier.

− Många här har visat jättemycket intresse för det här med biobaserade material som vi jobbar med både för vården och för jordbruket, konstaterade han.

− Det är intressant med miljö – och återvinningsfrågor. Jag jobbar själv med det och hoppas verkligen att Wargön Innovation går i hamn med sina projekt. Det är trist med allt som eldas upp i onödan. Sedan är det roligt att det sker här i Vargön, sa besökaren Katarina Johansson.

– Det är mycket som har flyttat härifrån. Jag hoppas att det här går bra och att det kommer nya företag, sa Yarbay Birdal på plats med Melahat Birdal.

Lokal utveckling ger hopp

Många av öppet hus-besökarna uttryckte glädje över en positiv utveckling i Vargön och hoppas att verksamheten ska skapa nya företag och arbetstillfällen lokalt.

− Trevligt att vi får ett nytt ställe i Vargön som kanske kan ge nya jobb. Det är mycket som har flyttat härifrån. Jag hoppas att det här går bra och att det kommer nya företag, sa Yarbay Birdal.

 

Tipspromenad med fina priser

Totalt kom drygt 150 besökare som med hjälp av Wargöns IK serverades korv med bröd. Många tog också chansen att delta i tipspromenaden som anordnades med möjlighet att vinna biljetter till bandy-vm – och för barnen, biljetter till Vattenpalatset för hela familjen. Rättning av raden pågår och vinnarna kontaktas under vecka 38