Här byggs Wargön Innovations test- och demoanläggning

I slutet av oktober hölls det första byggmötet på plats i Vargön där Wargön Innovations test- och demoanläggning just nu växer fram.
– Det känns jättebra och positivt, säger verksamhetsledare Maria Ström.

Nu pågår arbetet med husgrunden, samtidigt som byggprocessen framåt planeras.

– Det känns att det är en lösningsorienterad organisation och att vi kommer att få det som vi hoppas på här, konstaterar Maria Ström vid det första byggmötet på Vargön.

”Ett spännande projekt”

Det första spadtaget för anläggningen, som ska stå klar under försommaren, togs i augusti med bland andra Vänersborgs kommunalråd, Marie Dahlin och näringslivsminister Mikael Damberg på plats på byggsajten i Vargön.

– Det är ett spännande projekt. Bra med samarbete och ett fokus på att skapa hållbara lösningar för framtiden, sa Mikael Damberg i samband med sitt besök.

Även Marie Dahlin ser fram mot att Wargön Innovations test- och demoanläggning ska spela en viktig roll i utvecklingen av både industriområdet och Vänersborgs kommun när nya företag med fokus på materialinnovationer får chansen att utvecklas här.

– Det är en grogrund för att få fram det miljövänliga vi vill ha, och behöver för framtiden.

 

Unik processhall

Målsättningen är att skapa en fastighet där entreprenörer och innovatörer får en plats att ta sina projekt vidare.

– Det kommer att finnas en kontorsyta, men framförallt en processhall. Det är det som är unikt. Processhallen kommer att fyllas med sådana utrustningar som behövs som våra entreprenörer och innovationer behöver, så det blir ett gemensamt arbete att ta fram vad det är och där har vi redan nu samverkan med olika aktörer som har idéer kring hur det ska se ut, berättar verksamhetsledare Maria Ström.

Från labb till kommersiell produktion

Wargön Innovation verkar för att lotsa fungerande idéer och innovationer vidare från labbmiljöer till kommersiell skala och industriell produktion.

Wargön Innovation finansieras av Tillväxtverket (EU:s regionalfonder), Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen. Sedan mitten av förra året drivs projektet av utvecklingscentret Innovatum.

– Vi är öppna för fler som ser kraften i att finnas i den här miljön som Wargön Innovation just nu skapar, säger Maria Ström, Verksamhetsledare för Wargön Innovation.

-Det handlar om att få fler att våga ta chansen. Att den lilla företagaren ska kunna få pröva sin idé och se om den faktiskt håller, sa kommunalrådet Marie Dahlin när hon han var med och tog första spadtaget för byggandet av Wargön Innovations test- och demoanläggning i augusti.

Fakta om bygget:

Byggherre för test- och demoanläggningen är Fastighets AB Vänersborg.

Uppdraget är upphandlat som en totalentreprenad av Lindwalls Bygg.

Byggstarten skedde i augusti 2017.