Välbesökt event om Wargön Innovation

Under fredagen den 3 februari hölls ett event om projektet Wargön Innovation i Vänersborgs teater. Temat var det som kan bli Sveriges nästa stora industri – hållbara material.

Vad har grödor, skogsflis, cellulosa och använda kläder gemensamt? Allt ingår i utvecklingen av morgondagens material. På ett event som besöktes av fler än 160 gäster presenterade projektet Wargön Innovation en trendspaning om det som kan bli Sveriges nästa stora industri – hållbara material.

Det bjöds på produktvisning, presentation av entreprenörers utmaningar och den utvecklingsmiljö som Wargön Innovation nu skapar.

– Nu tar Vänersborg täten och blir ett centrum för hållbara materialinnovationer så att entreprenörer kan växa och nya industrier utvecklas. Satsningen med Wargön Innovation måste gå in i nästa fas. Vi kan inte backa in i framtiden och nu krävs modiga politiker som driver på utvecklingen. Tillsammans med företag och akademi i Fyrbodal ska vi påskynda processen som leder till en hållbar framtid och nya jobb. sa Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg från scenen.

 

Långsiktigt handlar Wargön Innovation om att möjliggöra att ny svensk industri växer ur nya materialinnovationer. Genom att erbjuda stöd i affärsutveckling och tillgång till kontorslokaler med en intilliggande gemensam maskinpark, är målet att få entreprenörer och företag att ta sina utvecklingsidéer från prototypstadiet till volymer tillräckligt stora för kommersialisering. Högskolan Väst har stor kompetens inom produktionsteknik och är idag med som forskningsaktör i flera av delprojekten.

 

– Högskolan Väst ska vara en part som aktivt är med och skapar utveckling i hela närregionen. Jag ser det som självklart att Högskolan Väst deltar i utvecklingen av Wargön Innovation och att våra forskare finns på plats, sa Martin Hellström, Högskolan Västs nya rektor under eventet.

 

Innovatum är huvudman för Wargön Innovation som har möjlighet att ta täten för utvecklingen av framtidens material och visa potentialen i Sveriges nästa stora industri.

 

– Vår styrka är att ta rollen som katalysator som får många parter att samverka säger Martin Wänblom VD på Innovatum. På så sätt kan vi göra det möjligt för innovationer att göra resan till kommersialisering och skapa ny svensk industri. Satsningen på Wargön Innovation är ett utmärkt exempel på samverkan och även ett exempel på hur Innovatum är en resurs för hela regionen.

 

16507920_1619463178362537_6636597853554930629_n

Moderator för dagen var Mattias Lindeblad.

16487466_10154371021787496_3480924980607448202_o

Publiken fick ta del av en produktvisning utav olika typer av plagg. En av höjdpunkterna var en bröllopsklänning gjord av odlingsduk som tagits fram i projektet. Tack för den fina bilden säger vi till Karina Paulsson.